Stell & Vask Av Klær

TIPS OM STELL OG VASK AV KLÆR

Vi vil gjerne gi deg noen enkle råd og tips om hvordan du på beste måte tar vare på ditt nye plagg.

Ha ikke på deg plagget dag etter dag. La det få hvile og ta seg inn litt, så holder det fasongen mye lenger. La det henge i frisk luft av og til, og børst ordentlig med en myk børste, så får støv og lo mindre sjanse til å bite seg fast.

Har du en innebygget balkong kan du henge ut plagget i den fuktige natteluften. Da blir det friskt og glatter seg ut. Du kan også henge plagget en stund over et badekar med varmt vann. Pass på at plagget er helt tørt før du tar det på deg.

Når du henger plagget bort, pass på å tømme lommene. Tunge saker som nøkler og tykke lommebøker tynger og lager poser. Ta slike ting ut om natten, så trekker posene seg bedre sammen. Vær nøye med valg av henger. Velg en henger som er passe bred for å gi skuldre og krage riktig støtte. Knepp igjen knapper og dra igjen glidelåser. Buksen henges opp ned etter bena.

De fleste plagg trenger å renses nå og da. Vær nøye med å følge behandlingsanvisningen i plagget. Når dressen er brukt noen ganger, kan det lønne seg å få den steampresset ved et renseri. Den vil da holde seg penere gjennom hele levetiden.

Vask av klær

Slik vasker du klær

Den lille røde sokken lurer seg inn overalt, vi vet det. Som regel har du kun deg selv å skylde på, når du vasker en maskin tøy – og ødelegger nesten alle klærne. I ekte husmorånd:

Med så mange rare anvisninger på klesplaggets vaskelapp er det ikke rart at man kan gå seg vill blant vaskeballer, doseringer og temperaturer. De fleste har lært av mor (eller far) at de skal sortere tøyet, i mørk og lys vask. Dessuten skal vanlig tøy vaskes på 40 grader og bomull, undertøy, sengetøy og håndklær vaskes på seksti. Enkelt, ikke sant? Joda, helt til du vasker en skjorte på førti grader – og du tar den ut både krympet, avfarget eller til og med helt i filler. Det er på tide å begynne å lære seg å vaske klærne sine!

Slik vasker du

Klærne sorteres i hvite, lyse og mørke farger. Deretter sorterer du ut de forskjellige temperaturene klærne skal vaskes på. Det er det klesplagget som må vaskes på lavest temperatur som bestemmer vaskeprogrammet. Følg uansett merkingen på klærne: Vasker du et plagg på 40 grader i stedet for 60, kan det i noen tilfeller gi fra seg mer farge enn om du vasket det på riktig (om enn høyere) temperatur.

Husk å ikke blande forskjellige tekstiltyper – for eksempel skal ull vaskes for seg, det samme med silke, bomull og så videre.

Dongeribukser bør vrenges og rulles sammen, ikke bruk for mye vaskepulver.

Vaskeball?

Er det mindre enn ti år siden du har kjøpt vaskemaskinen din? Da bør du kaste vaskeballen. Grunnen er at nyere maskiner bruker mindre vann enn tidligere. Når du putter vaskepulveret direkte i doseringskammeret blir pulveret blandet godt ut i vannet før det kommer i kontakt med klærne.

Bruker du vaskeball kan vaskepulveret rett og slett bli dårligere fordelt og du kan få stygge, hvite såperester på klærne.

Hvor mye vaskepulver og tøymykner?

Følg anvisningene på pakken. Det er praktisk å bruke en måleskje for å dosere ut vaskepulveret. Du kan få tilsendt gratis måleskje og vaskeball fra vaskemiddelprodusentene.

Omtrent 50 ml er vanlig dosering for vaskepulver, og 60 ml for flytende vaskemiddel. Skal du vaske for hånd er det nok med 30 ml til 5 liter vann.

Ullplagg vaskes med eget vaskemiddel som er spesiallaget for ull. De fleste nye vaskemaskiner på markedet i dag har egne ullprogrammer, og du slipper å vaske ullgenserne for hånd. Hvis du kan stille temperaturen på vaskemaskinen din på 0 grader og har fin vask program så prøv og se om det holder for og få tøyet ditt rent.

Sentrifugering og tørking

o Sentrifuger før tørking, bruk kort tid til strykefrie og syntetiske plagg. o Sentrifuger tykke ullplagg o.l. i stedet for å klemme ut vannet. o Desto mer vann som fjernes før tørking, jo mindre er sjansen for argeblødning i flerfargede plagg. o Rist og strekk plagget i fasong. Strekk sømmer og krage på bluser, skjorter og bukser. o Tøy som tørkes ute blir mykt og behagelig, men husk at hvit ull og hvit polyamid (nylon) gulner, og at kulørt tøy blekner i solskinn. o Vær forsiktig når du bruker tørketrommel. Noen tekstiler blir myke og behagelige, men lin blir slaskete, ull krymper og akryl kan miste formen. Vær særlig oppmerksom ved tørking av plagg med stort volum, f.eks. dun- og dyneplagg. La ikke trommelen gå lenge om gangen. Ta plagget ut og rist det av og til.

Flekker du bør ta bort før du vasker

-Beis, oljemaling, ny White-spirit

-Blod, gammelt Vask med enzymholdigvaskemiddel

-Blod, nytt Kaldt vann

-Farge, gammel Flekkfjerningsmiddel

-Farge, ny Husholdningssåpe og vann

-Fett/olje White-spirit, flytende oppvaskmiddel, varmt vann

-Grønske, gammel Flekkfjerningsmiddel

-Grønske, ny Husholdningssåpe og vann

-Kulepenn, gammel Flekkfjerningsmiddel

-Kulepenn, ny Husholdningssåpe og vann

-Lakk, neglelakk Flekkfjerningsmiddel

-Lim, vannfast Flekkfjerningsmiddel

-Rust Rustfjerner

-Skismøring Håndrensepasta eller white-spirit

-Skokrem Håndrensepasta eller white-spirit

-Stearin Skrap bort, smelt rester med strykejern, papirhåndkle over/under flekken. Vask.

-Tyggegummi Kjøl ned med isbiter i plast, eller legg plagget i fryseren. Skrap bort. Deretter white-spirit.

-Tusjpenn, gammel Flekkfjerningsmiddel

-Tusjpenn, ny Husholdningssåpe og vann

-Tusj, vannfast White-spirit

-Det finnes flere gode flekkfjerningsmidler i handelen.

Vasking

Det mest vanlige symbolet på vedlikeholdsetiketten er en vaskebalje. Dette betyr at klesplagget kan vaskes på normal måte i maskinen.

I tillegg står det som regel et tall inne i vaskebaljen. Det står for maksimal temperatur du kan vaske plagget på, for eksempel 40 eller 60 grader.

En strek under vaskebaljen betyr at plagget må vaskes med skånegang.

Noen ganger kan det være to streker under, da skal plagget vaskes på finvask-program.

Dette plagget skal verken vaskes for hånd eller i maskinen: det må renses.

Plagget må vaskes for hånd. Noen nye vaskemaskiner har et eget program for ull og silke, som kan brukes. Ikke vask på mer enn 40 grader, og ikke vri opp plagget. Legg rett ut for å tørke, ikke heng det opp.

Tørking

Klesplagget kan tørkes i tørketrommel.

Prikkene står for tørketrinnene til tørketrommelen. En prikk: tørk vasken på lav temperatur.

To prikker: tøyet kan tørkes ved normal temperatur.

Klesplagget kan ikke tørkes i tørketrommel.

Stryking og rulling

Plagget kan strykes.

Strykejernet på vaskeanvisningen betyr også at plagget kan varmrulles.

Prikkene sier hvor høy temperatur strykejernet kan ha.

En prikk: opp til 110 grader.

To punkter tilsvarer en temperatur på 150 °C.

Tre punkter tilsvarer en temperatur på ca. 200 °C.

Plagget tåler verken stryking eller rulling.

Klorbleking

Klesplagget tåler klorbleking.

Klesplagget tåler ikke klorbleking.

Rensing

Plagget må renses. Ta det med på renseriet.

Tåler ikke rens. Må vaskes for hånd.

Rensing i perkloretylen. Slike symboler trenger du egentlig ikke skjønne så mye av, dette er renseriets område.