Klær til enhver anledining

KLÆR TIL ENHVER ANLEDNING

Lurer du på hva man mener med ‘riktig antrukket’ til forskjellige anledninger, det være seg fra de mer høytidelige til de mer ‘avslappede’ selskap ?

Da vil vi få gi deg noen tips. Her snakker vi selvfølgelig om ‘å følge boken’, men minner om at det i mange tilfelle ikke er vanlig å være så høytidelig antrukket. Likevel kan det forekomme, og da kan litt informasjon være nyttig.

BRYLLUP

Formiddagsbryllup (før kl. 1500) gir ‘etter boken’ 2 muligheter til valg av antrekk for brudgommen.

Enten sjakett, som minner om livkjolejakke uten slagsilke, og med grå stripete benklær og grå sjakettvest. I Norge er imidlertid sjakett lite brukt. Bruden kan velge lang eller kort kjole/drakt. Gjerne med hatt hvis en bruker kort kjole/drakt.

De kvinnelige gjestene ved formiddagsbryllup bærer kort kjole/drakt, gjerne hatt. Det hører formiddagsbryllupet til.

De mannlige gjestene med enten mørk dress eller sjakett.

Mer vanlig ved formiddagsbryllup er imidlertid en forholdsvis mørk dress. Ikke blazer med matchende bukser.

For damene betyr dette kort kjole/drakt. Hatt er isåfall ikke like vanlig, men ikke feil. Bruden kan gjerne bære hatt og korte hansker til sin korte brudekjole/drakt.

For militære er selvfølgelig paradeuniform et alternativ.

Ettermiddagsbryllup finner sted etter kl. 15, og i dette tilfellet kan brudgommen, og de mannlige gjestene ikle seg livkjole, eller der hvor slikt finnes; uniform med evnt. offisielle ordener. Smoking/mørk dress er ok dersom man ikke vil bruke livkjole. Damene kler seg i langt, og med evnt. ordener, eller i kort dersom herrene bruker dress. En brudekjole i et ettermiddagsbryllup bør helst ikke vise skuldrene selv om det er blitt mer og mer vanlig med utringede brudekjoler. Er kjolen kortermet passer lange hvite hansker, og er den langermet er hanskene selvfølgelig korte.

Kvinnelige gjester i et ettermiddagsbryllup har således alltid lang kjole/drakt. Graden av ‘finhet’ er en smakssak, liksom graden av ‘påkleddhet’. Det finnes et ordtak om høytidsklær for damer som sier:

‘Mye nedentil og lite oventil’. Dersom dette følges, må man imidlertid ta hensyn til årstiden, med tanke på at vinteren da krever et passende ytterplagg.

En selvskreven regel for ethvert bryllup, er at de kvinnelige gjestene ikke skal kle seg i hvitt. Ingen skal konkurrere med bruden på hennes høytidsdag. Bunad er selvfølgelig et godt alternativ, både for herre og dame.

Er man buden i bryllup og er usikker på om det er påkrevet med bestemt antrekk, går det an å ta en telefon til vertskapet og spørre. Noen ganger vil det fremgå på innbydelsen, og da er saken grei.

BEGRAVELSE

Begravelse er også en høytidelig anledning. Her vil det som regel være riktig å kle seg mørkt dersom intet annet er ønsket fra pårørende.

For herrene en mørk (sort) dress med sorte sko og sokker. De nærmeste pårørende med sort slips (og evnt. hvitt skjerf), de øvrige i mørkt. Lyse ytterplagg bør også unngåes.

Damene gjerne med sort hatt og sorte strømper.

ANDRE SELSKAP

Innbydelse til MIDDAG på innbydelseskort følges gjerne med et uttrykt ønske om bestemt antrekk. Her følger man gjerne samme valg som ved bryllup, med unntak for sjakett, som stort sett bare benyttes ved formiddagsbryllup.

GALLAMIDDAG på Slottet, og andre mer høytidspregede selskaper, krever som regel livkjole/gallauniform med ordener for herrene. For damene lang aftenkjole, men da helst ikke i svart, som regnes å være sorgens farge. Gallamiddager forventes å være en glad anledning.

Et fullverdig antrekk til denne anledning er BUNADEN. Den finnes ofte i både hverdags- og festutgave, og da benytter man selvfølgelig festbunaden. Dette gjelder også brylluper.

’50-ÅRSJUBILEET‘ er gjerne en anledning for herrene til å bruke smokingen, gjerne frisket opp med glade farger på cumberband og matchende flue. Det samme for ambassademiddager o.l., men vær litt forsiktig med for friske varianter av cumberband/flue, som kanskje bør forbeholdes de mer personlige selskaper. Hvit smokingjakke og pastellfargede skjorter hører gjerne den varme årstiden til.

For damene vil smokingselskapet gi en større valgfrihet (kort – langt – farger). Vil man være på den helt sikre siden tar man langt. Det kan også hende at det på innbydelsen står at det skal være langt.

Mørk dress er også et alternativ til middagsselskapet. Gjerne en dress med striper.

Til sommerselskapet eller hageselskapet kan herrene gjerne kle seg i jakke/bukseantrekk dersom forholdene tillater det. Gjerne lys jakke med mørke eller lyse matchende benklær. Slipset kan byttes ut med et sjal i halsen.

Til finere LUNCHSELSKAPER bør man unngå jakke/bukseantrekk, men holde seg til dress. Sen ettermiddag/kveld i mørk dress, men midt på dagen gjerne en litt lysere dress. Helt lyse dresser hører sommeren til.

For damene gjelder at man kler seg tilsvarende pent, anledningen tatt i betraktning.

For COCKTAILS på ambassader e.l. kler herrene seg helst i et litt mørkere antrekk, i dress el. blazer/bukseantrekk, da det som regel blir snakk om sen ettermiddag eller tidlig kveld. Damene vil ha en relativt stor valgfrihet i penere antrekk.

Slike cocktailselskaper foregår gjerne rett etter arbeidstid, slik at man ikke har anledning til å skifte klær. Derfor aksepteres det relativt stor frihet i valg av klær, da ikke alt er like praktisk å gå på jobb i. Men dersom cocktailen etterfølges av en senere middag, er det naturlig å skifte til et mer passende antrekk (smoking).

Et lite tips nå det gjelder bruk av sort eller hvit kjolevest:

Generelt gjelder sort vest i anledninger hvor det kun er herrer tilstede (losje o.a.), hvit vest hvor det er damer tilstede (bryllup o.a.).

Til sist skal det sies at det er sjelden noe er helt feil, til tross for de retningslinjer som er beskrevet. Tidene forandrer seg og vi med dem.

Et godt tips er imidlertid at man gjerne kan spørre vertskapet om råd, der hvor det hersker tvil. Et slikt spørsmål vil bli tatt godt imot.